Asfalt Nedir?
Mıcır adı verilen taşlar kırılarak ufalanır ve bu taşlar diğer başka minerallerle karışarak bir kaplama asfalt yol malzemesi oluşturulur. Asfalt üretiminin serüveni öncelikle bir taş ocağında başlar. Ağır iş makineleri ve patlayıcılar yardımı ile yerin 15 metre altından granit taş parçaları çıkartılarak toplanır. Bu yüzden bu işlemi yapan asfalt şantiyesi taş ocağının hemen yanına kurulu olmalıdır.
Asfalt içinde ne var?
Ama en iyi bilinen kullanım alanı yol yapımında kullanılması olsa da, asfalt malzemesi bilinenin aksine çok faklı alanlarda fazlaca kullanılmaktadır öyle ki, su geçirmezliği sağlamakta, izolasyonda ve çatı kalafatlama da kullanılan anahtar bileşenlerden değerli bir malzemedir. Asfalt yapı ititbari ile yapıştırıcı ham petrolün bir yan ürünü olan bir malzemedir.
Asfaltın bir diğer kullanım alanları saha, otopark alanlarıdır. Asfalt yapımı uzmanlık isteyen ve sırayla yapılması gereken zor bir bir işlemdir. Öncelikle asfalt serimi yapılacak alandaki zemin gözden geçirilir. Bu kapsamda zemin hazırlığı sonrasında zemine akar kodu verilmesi işlemi ve alt tabakanın yapılmasıyla bu tabakanın sıkıştırılması yapılır. Sonrasında asfalt serim işlemi yapılır ve ardından ise silindir ile sıkıştırma işlemi ile asfalt serimi tamamlanmış olunur.
Asfalt serim işlemini teknik olarak detaylandıracak olursak, sıfırdan yapılacak bir yol ya da saha için öncelikle kazıma yapılır. Sonra 12 cm kalınlıkta bütümlü temel tabakası, sonra 7 cm kalınlıkta binder tabakası ve son olarak da 5 cm kalınlıkta aşınma asfalt tabakası standartlara uygun olarak serilerek silindir ile sıkıştırılır.
Sıcak asfalt ne kadar sürede kurur?
Asfalt yapımında asfalt malzemesi hafif presli bir makine sayesinde uygulanacak yola önceden hesaplanarak istenilen oranda ve şekilde dökülür. Asfalt dökümünden sonraki aşamada ağır pres makineleri ile dökülen asfalt düzeltilerek yere tamamen oturtma işlemi yapılır. İklimsel hava durumuna bağlı olarak dökümü yapılan asfalt en fazla 1 saat içinde kurur.
Asfalt Yol, Otopark Asfalt Uygulaması
Asfalt Yol Yapmanın Avantajları
Asfalt yol yapmanın avantajları arasında öncelikle ekonomik olmasını, dayanıklı olmasını, az bakım gerektiren bir malzeme olmasını ve çevre dostu bir ürün olmasını söyleyebiliriz. öte yandan asfalt malzemesi betonun yaklaşık yarısı kadar bir sürede serilmesinin yanında bir diğer önemli avantajı da ekonomik bakımdan çok çok az maliyetle yapılabiliyor olmasıdır.
Diğer avantajları ise şu şekildedir;
- Serilen asfalt, beton gibi pul pul dökülmemesinin yanında çatlama ihtimali çok daha düşük bir uygulamadır.
- Ola ki asfaltta çatlaklar meydana gelmiş ise bu çatlakların onarımı çok düşük maliyetle yapılabilmektedir.
- Kışın kar ve buz gibi doğal hadiseleri göz önünde bulundurursak bu tüp durumlarda kar ve buzun erime işlemi asfaltta betona göre çok daha çabuk olur. Sebebi ise asfaltın siyah yüzeyinin ısıyı emmesidir.
- Kışın yol açma çalışmalarında kullanılan tuz, betonda olduğu gibi asfaltı eritmez ve asfaltın yapısını bozmaz.
- Son olarak asfalt, beton ile kıyaslandığında çevre dostu bir üründür çünkü asfalt geri dönüştürülebildir bir malzemedir ve yeniden kullanılabilir.
Güney Asfalt olarak klasik asfaltlama ile beraber fabrika alanları asfalt uygulamaları, belediye park ve bahçelerde asfalt uygulaması, yürüyüş ve bisiklet yollarında asfalt uygulaması gibi daha bir çok alanda ki uzmanlık gerektirek asfalt uygulamalarını profesyonel bir şekilde yapmaktayız.
Yorum Yap